keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Kevättä kylppäriin

Olen haaveillut pitsimatosta varmaan pari vuotta, siitä asti, kun bongasin niitä Tampereen asuntomessuilta.



Löysin paikallisesta lankaliikkeestä kudetta, ja laskelmoin parilla kilolla saavani aikaan pienen maton. Päädyin kokeilemaan tähän trikookudetta (12e/kg), koska halusin puuvillaisen kuteen. Ostin myös bambusta tehdyn virkkuukoukun kokeiluun.



Kauniin Asteri -maton ohjeen löysin Lankavan sivuilta klik. Tuo vihreä olisi kivan kesäinen, ehkä semmoinen tekeytyykin vielä ennen kesää :) Aivan täysin ei ohjetta voinut noudattaa, tein ensin maton valmiiksi (pienemmän tosin), mutta ryppyjä tuli niin pahasti, ettei silitys auttanut yhtään. Liikaa lisäyksiä siis. Ja erilainen kudekin saattoi vaikuttaa. Siispä purin valmiin maton kuvassa näkyvään pisteeseen. Siitä sitten sovelsin vähän erilaisella taktiikalla. Yhdellä rivillä on mm. kiinteitä silmukoita pylväiden sijaan. Kude riitti juuri sopivasti tähän kokoon (halk. noin 90cm).



Kude ei ollut aivan niin tasalaatuista kuin luvattiin, mutta muuten tykkäsin. Bambukoukku oli muuten melko miellyttävä käsitellä, mutta koukku oli selkeästi liian loiva, ja näin paksua kudetta piti auttaa sormella jatkuvasti.



Matosta tuli yllättävän raskas, joten se päätyykin kesäksi vieraskylppäriin. Ei liu' juuri lainkaan laattalattialla. Pitsireunus on myös oma sovellukseni, kude kun ei riittänytkään ohjeen reunukseen.



Näitä pitää tehdä ehdottomasti lisää! Nyt lähtee ehdottomasti tilaukseen punaista trikookudetta jouluiseen kylppärin mattoon, sekä harmaata ontelokudetta, josta olisi tarkoitus tulla uuteen olkkariin matto takan edustalle. Valkoinen sopisi sisustukseen, mutta pelkään likaantumista sen verran, että päädyin tilaamaan harmaata puuvillaista ontelokudetta.

2 kommenttia:

  1. Tee vain valkoinen! Nuo on niin näppärä nakata pyykkikoneeseen. Minä pesen meidän valkoisia jatkuvasti, mutta vain siksi, että kissat jostain syystä tuppaavat oksentamaan juuri niiden päälle :O

    VastaaPoista
  2. :D Kiitos vinkistä! Meidän kissa on kyllä yllättävän hyvin pysynyt erossa mun langoista - toivottavasti siis myös langasta kehkeytyneistä tekeleistä!

    VastaaPoista